PACE logo dark

448 PELAJAR BAHARU PJJ MENDAFTAR DI SEMBILAN PUSAT PJJ UUM SELURUH NEGARA

ja171

UUM ONLINE: Seramai 448 pelajar baharu bagi Program Pendidikan Jarak Jauh (PJJ) telah mendaftar bagi semester April sesi 2017/2018 yang diadakan selama dua hari mulai 27 April lalu di sembilan pusat PJJ seluruh negara.

Sembilan pusat PJJ terlibat ialah UUM kampus Sintok, UUM Kuala Lumpur, Ipoh, Kota Bharu, Johor Bahru, Kuantan, Kota Kinabalu, Kuching dan Sibu serta Kuantan yang merupakan pusat PJJ baharu dibuka pada semester ini.

Pusat PJJ Kuala Lumpur mencatatkan bilangan pelajar baharu paling tinggi iaitu seramai 170 orang, diikuti dengan Pusat UUM seramai 91 orang, Pusat PJJ Kuantan  (37), Pusat PJJ Ipoh (30), Pusat PJJ Kota Kinabalu (28), Pusat PJJ Johor Bahru (27), Pusat PJJ Kota Bharu (23), Pusat PJJ Kuching dan Sibu masing-masing seramai  21 orang.

Kesemua pelajar itu akan mengikuti tiga program pengajian yang ditawarkan iaitu Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Awam dengan Kepujian, Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan dengan Kepujian dan Ijazah Sarjana Muda Komunikasi dengan Kepujian.

Proses pendaftaran pelajar baharu diteruskan dengan sesi taklimat cara pengaktifan login portal pelajar yang dibuat secara online melalui portal staf yang disediakan oleh UUMIT.

Disamping itu, pelajar turut didedahkan dengan tatacara mengakses portal pelajar dan tatacara pendaftaran kursus secara online melalui telefon bimbit masing–masing serta komputer yang disediakan dalam usaha memperkenalkan pembelajaran secara atas talian kepada pelajar.

NAIB CANSELOR TINJAU HUTAN SINTOK

image005

UUM ONLINE: Naib Canselor, Prof Dato' Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak telah meninjau hutan Sintok, pagi tadi.

Tujuan tinjauan tersebut adalah bagi melihat pengurusan hutan Sintok yang merangkumi pemuliharaan, pembelajaran, pengusahasilan, penambahbaikan dan pengawalan sumber.

Antara tempat yang turut dilawatinya termasuk kawasan air terjun Sintok yang boleh menawarkan pengalaman pelancongan berasaskan eko pelancongan untuk pelancong dalam dan luar negara, khususnya pencinta alam.

Turut serta Pengarah Canselori, Ahmad Rasidi Abdullah; Pengarah JPP, Ir Md Uzairin Saidin; Pengarah Jabatan Keselamatan, Mohd Zulkifli Mohd Noor dan pegawai kanan UUM.

KERJASAMA UECSB-REGENT COLLEGE-KOLEJ ASTIN TAMBAH PELUANG PENDIDIKAN PELAJAR

image005

UUM ONLINE: Kesepakatan untuk memberi peluang belajar kepada pelajar yang tidak mendapat tempat di Universiti Awam (UA), Uniutama Education and Consultancy Sdn Bhd (UECSB) telah memeterai dua Memorandum Perjanjian (MoA) dengan Regent College dan Kolej ASTIN, petang tadi.

MoA pertama ditandatangani oleh Ketua Pegawai Eksekutif UECSB, Prof Madya Dr Fairol Halim bersama Ketua Pegawai Eksekutif Regent College, Dato' Dr Nelson Renganathan, diikuti MoA kedua bersama Ketua Pegawai Eksekutif Kolej ASTIN, Abdul Rahman Kisbi di EDC Hotels & Resorts.

Prof Madya Dr Fairol berkata, MoA itu adalah signifikan dan bertujuan menyediakan platform persediaan kepada pelajar yang tidak mendapat tempat untuk menyambung pengajian di UA berikutan tempat yang terhad.

Menurutnya, kerjasama itu juga adalah bagi menambah peluang pendidikan pelajar dalam negara ke peringkat lebih tinggi, sekali gus memenuhi pasaran tenaga mahir dalam bidang profesional.

"Program kerjasama dalam Diploma Eksekutif dan Ijazah Sarjana Muda ini dilihat mampu menjana pelbagai peluang  yang memberi impak positif terhadap kejayaan dan kemajuan organisasi terlibat.

"Selain memberi pendidikan berkualiti tinggi, pelajar juga dapat pengetahuan luas dan mengembangkan kemahiran diri," katanya.

Tambah beliau lagi, program kerjasama itu dianggap satu tindak balas kepada teras keenam dalam Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara (PSPTN) iaitu pembudayaan pembelajaran sepanjang hayat dan menjadikan pendidikan akses kepada orang ramai.

Ujarnya, diharap kerjasama dengan dua kolej swasta itu dapat meningkatkan peratusan jumlah pelajar berkemahiran tinggi dan profesional dalam pelbagai bidang.

Sementara itu, Dato' Nelson Renganathan berkata, kerjasama itu adalah satu permulaan baharu bukan hanya untuk Regent College, malah komuniti setempat di sekitar Lembah Klan dan kawasan sekitarnya.

Katanya, beliau gembira mendapat peluang bekerjasama dengan UUM khususnya yang dikenali sebagai universiti pengurusan terkemuka di negara ini serta pencapaiannya dalam meraih AACSB.

"Regent College telah memilih rakan kongsi yang terbaik untuk kerjasama ini dalam usaha membangunkan satu program khas dalam bidang pendidikan.

"Saya berharap kerjasama ini akan berterusan untuk pembangunan program seterusnya," ujar beliau.

Bagi Abdul Rahman pula, UUM merupakan universiti ketiga selepas USM dan UNITEN bekerjasama dengan Kolej ASTIN.

Menurutnya, kerjasama dengan UUM menerusi program Ijazah Sarjana Muda diharap dapat meningkatkan kualiti pembelajaran dan pengajaran dalam melahirkan graduan cemerlang pelbagai bidang.

Majlis tersebut turut dihadiri Ketua Pegawai Eksekutif UMHSB, Suardi Mohamed Zakaria dan pegawai-pegawai kanan Regent College serta Kolej ASTIN.