675 MENDAFTAR SEBAGAI PELAJAR BAHARU PJJ PACE UUM SEMESTER OKTOBER 2017/2018

image003

UUM ONLINE: Pendaftaran pelajar baharu Program Pendidikan Jarak Jauh (PJJ) Pusat Pengajian Profesional dan Lanjutan (PACE) semester Oktober 2017/2018 telah berlangsung pada 26 dan 27 Oktober lalu.

Semester ini mencatatkan jumlah pelajar yang paling tinggi mendaftar sepanjang tahun 2017 iaitu seramai 675 orang.

Pendaftaran berlangsung di 13 buah pusat pengajian di seluruh negeri iaitu di kampus UUM Sintok, Kuala Lumpur, Ipoh, Johor Bharu, Kota Bharu, Kota Kinabalu, Sibu, Kuching, Kuantan, Langkawi, Miri, Melaka dan Yayasan Bank Rakyat.

Antara program yang ditawarkan dalam semester ini  adalah Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Awam, Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan, Ijazah Sarjana Muda Komunikasi dan Ijazah Sarjana Muda Kewangan dan Perbankan Islam.

UUM TERSENARAI DALAM TIMES HIGHER EDUCATION ASIA-PACIFIC UNIVERSITY RANKINGS 2017

THE

UUM ONLINE: Universiti Utara Malaysia (UUM) sekali lagi melakar sejarah apabila disenaraikan di kedudukan ke-200+ dalam edisi pertama Times Higher Education Asia-Pacific University Rankings 2017 yang diumumkan hari ini.

Menurut kaji selidik yang dikeluarkan oleh Times Higher Education, UUM berada di kedudukan 200+ dalam penilaian yang melibatkan 243 universiti daripada 13 buah negara di rantau Asia-Pasifik.

THE APAC Rankings 2017 mengguna pakai 13 indikator yang dikelompokkan kepada 5 kategori dalam menilai sesebuah universiti iaitu Teaching (the learning environment), Research (volume, income and reputation), Citations (research influence), International outlook (staff, students and research), dan Industry income (knowledge transfer).

Menurut Phil Baty, Editorial Director, Global Rankings, Times Higher Education tersenarai di dalam Asia-Pasific Rankings untuk edisi pertama adalah satu pencapaian yang hebat.

"Ranking ini mewakili 243 institusi terbaik dan memberi gambaran tentang negara-negara dan universiti-universiti yang dijangka bakal menjadi peneraju pengajian tinggi dunia pada masa hadapan.

"Tiada keraguan bahawa sebahagian daripada universiti-universiti ini yang berada dalam rantau Asia Pasifik telah membuktikan mereka adalah universiti yang dinamik dan kompetitif," katanya.

Manakala Naib Canselor, YBhg Prof Dato’ Seri Dr. Mohamed Mustafa Ishak berkata, penyenaraian dalam edisi pertama THE APAC Rankings 2017 merupakan satu sejarah dan amat membanggakan buat UUM.

Menurutnya, penyenaraian dalam ranking ini meletakkan UUM setaraf dengan universiti terkemuka lain seperti Sophia University Japan, University of Seoul, Kansai University Japan, Meiji University, University of Philippines dan University of Indonesia.

“Diharap semua warga UUM dapat terus bekerja keras bukan sahaja untuk meningkatkan ranking UUM, bahkan juga untuk mencapai kejayaan-kejayaan lain,” ujarnya.

EKSPLORASI RAMADHAN – MENYANTUNI KEHIDUPAN MASYARAKAT POS LEMOI

Projek YBR

UUM ONLINE: Mengambil keberkatan bulan Ramadan yang mulia, Universiti Utara Malaysia (UUM) dengan kerjasama Yayasan Bank Rakyat (YBR) telah menganjurkan program Ekplorasi Ramadhan dengan menyantuni dan menghulurkan bantuan kepada masyarakat orang asli di Perkampungan Orang Asli, Pos Lemoi, Cameron Highlands, Pahang pada 9 hingga 11 Jun lalu.

YBR merupakan penaja utama program ini yang disertai 70 orang peserta terdiri daripada 22 orang pelajar semester 4, Program Kewangan dan Perbankan Islam PJJ UUM-YBR (BIFB PJJ UUM-YBR), Penyelaras Program, 2 orang wakil YBR, pasukan mylandy Motorsport selaku penyedia pengangkutan, pasukan Kuala Lumpur DX Team penyedia komunikasi, wakil penggerak masyarakat orang asli Cameron Highlands dan pihak media.

Majlis pelepasan konvoi (flag off) yang melibatkan sebanyak 20 buah kenderaan pacuan empat roda yang membawa peserta program telah dilakukan di Menara Kembar Bank Rakyat oleh Pengarah Pusat Pendidikan Profesional & Lanjutan (PACE) UUM, Prof Madya Dr Fairol Halim dan Pengurus Pembangunan Program YBR, En. Mohd Mukhti Abd Rahman pada jam 10.30 malam, 9 Jun 2017.

Dr Fairol dalam ucapannya berkata aktiviti kemasyarakatan seperti ini bukan sahaja dapat mengasah pelbagai kebolehan diri, malah turut mengukuhkan hubungan antara para pelajar dan juga masyarakat.

“Platform ini juga memberi peluang kepada pelajar yang terdiri daripada pelbagai latar belakang peribadi dan bidang pekerjaan untuk sama-sama berganding bahu menabur bakti kepada masyarakat khususnya golongan yang memerlukan,” ujarnya.

Setibanya di sana program dimulakan dengan pelbagai aktiviti untuk kanak-kanak dan masyarakat orang asli antaranya sukaneka, aktiviti gotong royong menyiapkan juadah berbuka puasa, majlis berbuka puasa, solat tarawih dan moreh. Program diakhiri dengan penyampaian sumbangan barangan keperluan harian kepada masyarakat orang asli Pos Lemoi, sumbangan mesin janakuasa (generator) bagi keperluan sekolah dan wang tunai untuk kegunaan program di pos tersebut.

Sementara itu, Penyelaras Program, Ali Badron Mokhtar berharap agar program sebegini harus diteruskan lagi pada masa akan datang kerana ia memberi impak yang positif kepada perkembangan jati diri serta sahsiah pelajar di samping dapat membina hubungan siltaturahim antara pelajar UUM dan penduduk perkampungan orang asli Pos Lemoi.

"Semoga program sebegini akan dapat diteruskan lagi di masa akan datang bagi meningkatkan jatidiri serta sahsiah pelajar UUM ke arah menjadi seorang pelajar yang mempunyai keterampilan dari segi kepimpinan, semangat bekerjasama dan berkeyakinan tinggi dalam melakukan apa jua perkara.